בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא
מצב שבו מערכת הראייה בעין אחת לא מתפתחת כמו שצריך עלולה לגרום בהמשך לבעיות ראייה שונות. עם זאת, אפשר כיום לאבחן את התופעה הזו מוקדם וגם לטפל בה בצורה אפקטיבית.
תופעה של עין עצלה מוגדרת בתור מצב שבו מערכת הראייה בעין אחת לא מתפתחת כנדרש. זה אומר שהעין השנייה עובדת קשה יותר, אין עבודה משותפת של שתי העיניים אין ראיית עומק (אי אפשר לראות סרטים בתלת מימד) עין שלא פועלת היטב עלולה להפוך לעין שיכולת הראייה שלה מאוד מוגבלת היות ובגיל מבוגר כבר כמעט בלתי אפשרי להחזיר את העין לתפקוד רגיל, יש צורך לאבחן את התופעה מוקדם עדיף לפני גיל שש לפני כיתה א.
איך מאבחנים את התופעה?
הדרך לאבחן תופעה שבה מערכת הראייה בעין אחת לא מתפתחת כמו שצריך היא לבצע בדיקת ראייה כולל חדות ראיה ומספר שהפציינט זקוק. בבדיקה לעין עצלה נגלה לרוב הפרשי מספר גבוהים בין העיניים או צילינדר גדול לא מתוקן בעין אחת. במידה שיש הפרש של שתי שורות בחדות הראיה הסופית אחרי תיקון מספר, נבין שיש לנו בעיה של עין עצלה. במצב זה נערוך בדיקות נוספות:
בדיקת פזילה: במצב של פזילה, שתי העיניים לא מקבילות לכן גם לא ממוקדות על אותו עצם. אבל לא תמיד יש לזה ביטוי חיצוני ברור.
בגיל צעיר, מה שהמוח עושה כדי לתקן את הבעיה ולמנוע את הראייה הכפולה זה להתעלם מהתמונה שמגיעה מאחת העיניים. לכן, כדי לאבחן את זה מבצעים בדיקת פזילה מסודרת.
נעשה כמובן בדיקת פליי טסט (זבוב) בדיקה המגלה את יכולת העיניים לעבוד ביחד.
כמו כן מפנים לרופא עיניים כדי לבדוק שאין פתולוגיה שמפריעה למערכת הראיה בעין אחת.
למה קשה לאבחן את התופעה?
הבעיה העיקרית עם תופעה שבו מערכת הראייה בעין אחת לא מתפתחת כמו שצריך היא שאין לזה תסמינים. מלבד חוסר יכולת לזהות פזילה קלה אצל ילדים אם העין לא "בורחת" החוצה או פנימה, לא בטוח שיגיעו תלונות על כך שהם לא רואים כמו שצריך. למעשה, התפקיד של המוח הוא להסתיר את הבעיה ולכן קשה לזהות אותה ללא התערבות מקצועית.
מה גורם לתופעה?
מצב של עין עצלה עלול להיגרם בגלל סיבות שונות. ברוב המקרים פזילה, מספר לא מתוקן: מיופיה (מינוס) היפרופיה (פלוס) וצילינדר אלו הגורמים העיקריים להתפתחות התופעה, אך צריך לשלול עוד סיבות לפני שמתחילים טיפול במיוחד פתולוגיה (מחלה או בעיה לאורך גלגל העין).
מה הטיפול בתופעה?
טיפול בעין עצלה דורש גילוי ואבחון של ההפרעה בגיל מוקדם. (עד גיל 6) זה מאוד קריטי, כי בגילאים מאוחרים יותר המוח עדיין מסוגל לפתח מחדש את יכולת הראייה שלו. אבל אם מאבחנים את הבעיה מאוחר, למוח לא תהיה יכולת דומה והטיפול עלול להיכשל. ברוב המקרים, ההבדל הוא בין טיפולים לא ניתוחיים כמו משקפיים, סגירת עין טובה ברטייה או טיפות להרחבת אישון לעין הבריאה – לבין טיפולים ניתוחיים לפי סוג הפזילה וזווית הפזילה.
איזה תרגילים עושים לעין עצלה?
כל התרגילים השונים מתבצעים על העין החלשה כאשר העין החזקה נשארת סגורה. כאשר המוח אמור לבצע את התיקון הנדרש ולהעניק גם למערכת הלקויה תפקוד רגיל. בכל מקרה, את הטיפול קובעים לפי מה שגרם לעין העצלה והפתרונות כוללים סגירת העין החזקה ברטייה ואו טשטושה בטיפות אטרופין. כמובן נשתמש במרשם למשקפיים במיוחד לעין החלשה שימוש במשחקי מחשב בזמן שהעין החזקה סגורה דבר שמשפר את קשר עין יד ומחזק את העין החלשה.
למידע נוסף פנו לאחד מסניפנו לפגישת אבחון וייעוץ בסניפי אופטיקה מני בע"מ – רשת חנויות האופטיקה הוקמה ב-1995 על ידי מני בן-חיים, אופטומטריסט קליני בעל ניסיון עצום בביצוע בדיקות ראייה ואבחון בעיות ראייה ממגוון סוגים.
המאמר נכתב ע"י מני בן חיים
אופטומטריסט קליני – M.s.c.