עין קופצת – מה עושים?

מאת מני בן חיים אופטומטריסט קליני – .M.s.c

תוכן עניינים

בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא

עין קופצת היא תופעה רווחת יחסית, אשר מתרחשת במצבים שונים, לדוגמה בתקופת לחץ. החדשות הטובות הן שכיום ניתן לעבור בדיקות ראייה, לרדת לפשר הבעיה ולפתור אותה תוך זמן קצר.

מה בעצם קורה שגורם לעין לקפוץ?

ראשית יש לציין כי "עין קופצת", היא לא בדיוק ההגדרה הרפואית המקובלת אלא רק תיאור התסמין בשפה עממית. למעשה תסמין מטריד זה יכול להוות ביטוי לטווח רחב של בעיות. כך לדוגמה בדרך כלל ניתן לאבחן תופעה שנקראת מיוקימיה של העפעף: רטט העובר בשרירים המכווצים את העפעפיים. מדובר בהתכווצות לא רצונית של השרירים, שלרוב מתרחשת בעין אחת בלבד, לא מסכנת את העיניים כלל ולרוב גם חולפת מאליה ללא כל טיפול.

במקרים שבהם מדובר בתופעה חמורה יותר, הבאה לידי ביטוי בקפיצות עוצמתיות המובילות לעצימה מלאה של העין או אפילו של שתי העיניים, עד כדי קושי לפקוח את העין, ככול הנראה תתקבל אבחנה של בלפרוספאזם. תופעה זו היא תוצאה של הפרעה נוירולוגית באזור גרעיני הבסיס במוח, האופיינית לגברים ולנשים בעשור השישי לחייהם ומעלה (עם שכיחות מעט גבוהה יותר בקרב נשים).
כמו כן התכווצויות בעפעפיים המתרחשות באופן לא רצוני יכולות להעיד על מגוון רחב של בעיות פסיכיאטריות ובעיות נוירולוגיות מקומיות ומערכתיות כאחת כמו פציאליס (שיתוק של עצב הפנים), תסמונת טורט (במקרה שההתכווצויות הן תוצאה של טיקים לא רצוניים), מחלת פרקינסון, טרשת נפוצה ועוד.

חשיבות הבדיקה הרפואית

אחת הבעיות הרווחות ביותר, הנוגעת לטיפול בעין קופצת, באה לידי ביטוי בפנייה למטפלים כאלו ואחרים המתיימרים לטפל בבעיה מבלי לערוך ראשית בירור מקיף ולגלות מהו ההסבר לתסמינים. כפי שציינו בראשית הדברים, מדובר בבעיה שניתן לפתור בקלות. אך זאת ניתן לעשות רק אחרי שמבינים לעומק את הגורם הברור לבעיה.

לפיכך השלב הראשון לפתרון לעבור בדיקות ראייה אצל אופטומטריסט מורשה ולקבל חוות דעת מקצועית בנוגע להמשך הטיפול או האבחון. הבעיה הוא לגשת בהקשר זה נציין כי כל הגורמים שתוארו לעיל כהסברים אפשריים לתסמין, הם רק חלק קטן משורת הבעיות שיכולות לבוא לידי ביטוי בעין קופצת. גורמים נספים לתופעה יכולים להיות למשל תופעת לוואי של תרופות פסיכיאטריות או תרופות נגד פרכוסים, לחץ נפשי, עייפות כרונית, הרכבת משקפיים שאינם מתאימים, צריכה מופרזת של אלכוהול, צריכה מוגברת של קפאין ועוד.

כיצד מטפלים בבעיית עין קופצת?

מטבע הדברים, הטיפול בעין קופצת משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הבעיה. לאחר שתעברו בדיקות ראייה ובדיקות עיניים, ניתן יהיה להתאים לכם את הטיפול הרלוונטי עבורכם. אי לכך, לא ניתן לספק מידע כללי בנוגע לאופן הטיפול בבעיה. מובן שאם מקור הבעיה בצריכה מופרזת של קפאין, מיעוט שעות שינה או צריכה מופרזת של אלכוהול, הרי שטוב תעשו אם תישנו יותר, תפחיתו את צריכת הקפאין ועל אחת כמה וכמה את צריכת האלכוהול.

יחד עם זאת, במקרים שבהם מדובר על תופעת לוואי של תרופה פסיכיאטרית, יתכן בהחלט שיהיה צורך להיוועץ עם הרופא בנוגע להחלפת התרופה או שינוי המינון. כנ"ל לגבי מקרים שבהם מתברר כי מדובר בתופעה נוירולוגית מקומית או מערכתית שמצריכה אבחון וטיפול הולם.

כדי להסיר ספק, אתם מוזמנים לפגישת אבחון וייעוץ בסניפי אופטיקה מני בע"מ.
רשת חנויות האופטיקה הוקמה ב-1995 על ידי מני בן-חיים,
אופטומטריסט קליני בעל ניסיון עצום בביצוע בדיקות ראייה ואבחון בעיות ראייה ממגוון סוגים.
המאמר נכתב ע"י מני בן חיים
אופטומטריסט קליני – .M.s.c

לקוחות ממליצים

דילוג לתוכן