בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא
גם אם ברגע הראשון ישנה הסתייגות אצל הורים לילדים צעירים לגבי הרכבת עדשות מגע, רבים מהם אשר בוחנים את הנושא יותר לעומק מגלים שאין כל בעיה בכך. במחקרים שנעשו בתחום נמצא כי החל מגיל 8 ילדים בהחלט יכולים לעמוד במשימה של הרכבת עדשות, וכל שנדרש לילדים בגילאי 8-12 לעומת ילדים בגילאי 13-17 הוא מעט הדרכה נוספת. זאת כמובן כאשר נעשית התאמת עדשות מגע בצורה מקצועית ומדויקת.
איך יודעים שיש בעיה בראיה?
לפני שנסביר איך נעשית התאמת עדשות מגע לילדים, נתחיל מהתחלה: איך בכלל יודעים שיש בעיה. בניגוד לבעיות אחרות אצל הילד שניתן לראות בצורה ברורה: פציעה, בעיה בהליכה ועוד, או בניגוד לבעיה אחרת שגורמת לכאבים כמו חור בשן לדוגמה, בבעיה בראיה, לפחות כשההתדרדרות בראיה נמצאת רק בתחילתה או רק בעין אחת, הילד עצמו לא תמיד מודע לכך. כמה סימנים לכך שמומלץ ללכת לבדיקה:
- שפשוף העיניים לעיתים קרובות
- קירוב הנייד לפנים בצורה מוגזמת
- מצמוץ בתדירות גבוהה
- כיווץ העיניים על מנת לראות בצורה ברורה
- דמיעה ותלונות על סינוור
- אם זהו גיל בי"ס, תלונות על קושי להעתיק או אם רואים שהילד לא מספיק להעתיק מהלוח.
אם מדובר על ילדים עד גיל 6 יש ללכת לרופא מומחה על מנת לאבחן את הליקוי בדרך שאינה תלויה בתשובותיו של הילד. החל מגיל 6 הכתובת היא אופטומטריסט מומחה לאיתור בעיות והתאמת הטיפול.
יתרונות עדשות המגע על פני משקפיים
ילדים אוהבים לעסוק בפעילויות שונות: לרוץ, לשחק, ואף לעסוק בפעילויות ספורטיביות דינמיות יותר כמו ספורט הנינג'ה שכבש אותם לאחרונה, גלישה ועוד. על כל הפעילויות הללו משקפיים יכולים להכביד ולהפריע. בכלל, עם עדשות מגע שדה הראיה פתוח ואין מסגרת אשר מגבילה את טווח הראיה.
עבור ילדים מתבגרים יותר, עדשות מגע מוסיפות לביטחון העצמי. אמנם משקפיים של היום הם לא מה שהיו פעם וניתן למצוא בקלות משקפיים המעוצבים בצורה יפה, צבעונית ומודרנית מאוד. עדיין, רבים מעדיפים לראות את עצמם ללא משקפיים.
היום ניתן להתאים עדשות מגע גם לילדים צעירים, זאת כמובן בהתחשב במידת הבשלות של הילד, ביכולתו לשתף פעולה, להבין ולגלות אחריות.
חשוב גם שהרצון לעדשות מגע יבוא מצד הילד ולא מתוך לחץ של ההורים. למשל להבהיר לילדים שעדשות מגע לא נועדו לשינה וחובה להסיר אותן לפני שהולכים לישון. ידיעה ברורה של הילד למה לצפות ואיך לנהוג עם העדשות חשובה להצלחת המהלך.
איך נעשית התאמת עדשות מגע לילדים
על מנת להתאים לילדים את העדשות שיענו על הבעיה באופן מלא יש, כפי שציינו קודם, להתחיל את התהליך בבדיקת ראיה אצל אופטומטריסט מנוסה, רצוי כזה שמתמחה בילדים. כך מאותרות הבעיות שישנן: האם מדובר במיופיה (קוצר ראיה) בלבד או שהאם ישנה גם אסטיגמציה (צילינדר). סוג העדשות המתאים לאורח חייהם של הילדים והמקל עליהם ביותר הוא עדשות מגע יומיות. כך אינם נדרשים לדאוג לתחזוקת עדשות המגע, להשרייתן בתמיסות ועוד. מומלצות גם עדשות מגע העשויות סיליקון הידרוג'ל אשר שומרות על לחות העין ומונעות יובש וגם מאפשרות מעבר של חמצן לעין בכמות טובה ומספקת.
לפנות לאופטומטריסט מומחה
מילדות שמענו את משפט הסבתות הידוע אך גם הנכון (תמיד הסבתות צודקות בסוף…) שעם עיניים לא משחקים. על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים ועוד יותר כאשר מחליטים להתאים להם עדשות מגע. חשוב לבחור אופטומטריסט בעל תעודה (היום הדבר אינו מובן מאליו ברשתות אופטיקה רבות), לבדוק את הניסיון והמקצועיות שלו. חשוב לוודא שהוא מנוסה בהתאמת עדשות מגע לילדים ואף לנסות ולקבל המלצות.
הילד מגלה סימנים של ירידה בראיה? מעוניין להחליף את המשקפיים בעדשות מגע?
אנו באופטיקה מני, רשת ותיקה ועם שפע של ניסיון עומדים לרשותכם.
המאמר נכתב ע"י מני בן חיים
אופטומטריסט קליני – M.s.c.