בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא
מה לא מספרים לנו על הסרת משקפיים? על סיבוכים של ניתוח לייזר בעיניים
בכל הליך כירורגי, לרבות ניתוח לייזר בעיניים, חשוב להתייחס מראש למספר סוגיות ושאלות עיקריות. האם זו האפשרות הנכונה עבורך באופן אישי? מה בדיוק יכלול ההליך? והכי חשוב עבור אנשים רבים – לאילו תוצאות ניתן לצפות? מהן ההשפעות של ניתוח השבירה הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך?
השאלה האחרונה היא בדרך כלל בין הראשונות שאנשים שואלים כאשר הם שוקלים אם לעבור ניתוח עיניים בלייזר או לא. זה מובן לחלוטין: זה צעד משמעותי שצריך לעשות, הן מבחינה כלכלית בטווח הקצר, והן בהשפעתו הפוטנציאלית על אורח החיים האישי שלנו.
עובדות כלליות על ניתוחי לייזר בעיניים
תיקון ראייה בלייזר הוא בין ההליכים הכירורגיים הנפוצים ביותר המבוצעים ברחבי העולם – מאז שהוא הפך זמין מסחרית בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת, יותר מ-35 מיליון אנשים עברו הסרת משקפיים בלייזר – סטטיסטית, הוא גם נחשב לאחד הניתוחים הרפואיים הבטוחים ביותר.
הניתוח מבוסס על שינוי צורת הקרנית (החלק השקוף הקדמי של העין) באמצעות קרן לייזר מדויקת. שינוי זה מאפשר מיקוד טוב יותר של האור על הרשתית, ובכך משפר את הראייה.
סוגי ניתוחים עיקריים:
לאסיק LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis): זוהי הטכניקה הנפוצה ביותר. יוצרים מתלה בקרנית, מרימים אותו, מבצעים את תיקון הלייזר, ואז מחזירים את המתלה למקומו. בניתוח זה ההחלמה מהירה יחסית.
PRK (Photorefractive Keratectomy): זוהי טכניקה ותיקה יותר לניתוחי לייזר. במסגרת ההליך מסירים את השכבה החיצונית של הקרנית לפני ביצוע הלייזר. ההחלמה בניתוח זה היא איטית יותר מ-LASIK, אך מתאימה לאנשים עם קרנית דקה.
סמייל SMILE (Small Incision Lenticule Extraction): טכניקה חדשה יחסית. יוצרים "עדשה" בתוך הקרנית ומוציאים אותה דרך חתך קטן. שיטה זו נחשבת מתקדמת ופחות פולשנית מ-LASIK.
למי מתאים ניתוח לייזר בעיניים?
קיימים מספר מצבים בהם לא ניתן לבצע ניתוח לייזר בעיניים. לרוב מצבים אלו קשורים בהיעדר יציבות הרפרקציה (גובה המספר במשקפיים), שיניים במבנה הקרנית, בעיות בריאות בעין וכן גם במחלות ומצבים סיסטמיים אחרים, או לנשים בהיריון.
התאמה לניתוח לייזר תלויה ביציבות של המספר במשקפיים לאורך תקופה ארוכה. לכן, לא מומלץ לצעירים מאוד לעבור את ההליך, והוא אף מאושר רק לגילאי 18 ומעלה. זאת בעיה מרכזית, שכן, המספר לא מתייצב בגיל 18 ולפעמים הוא מתייצב רק לקראת גיל 30. לכן, להרבה מהמטופלים הצעירים חוזר המספר תוך שנתיים.
כעיקרון, ניתוח לייזר מתאים למי שהינו קצר רואי, אך גם מטופלים הסובלים מרוחק ראייה ובעלי צילינדרים גבוהים יכולים להתאים לו (למרות שאחוז ההצלחה יורד במקרים של פלוס גבוה או צילינדר גבוה). אצל מטופלים מעל גיל 40, שעשויים לסבול מזוקן ראייה, מקובל להשאיר מספר מינוס באחת העיניים כדי לדחות ולהקטין את הצורך במשקפי קריאה. מצב זה נקרא Monovision. גם פה באחוז מקרים גבוה יחסית יש חוסר הסתגלות של המוח לעבוד עם עין אחת לרחוק ועין אחת לקרוב. גם האיזון אחרי כמה שנים יורד והפציינטים זקוקים למשקפי מרחק וגם קריאה.
ניתוח לייזר בעיניים - החלמה
ההליך עצמו, בכל השיטות, לא נמשך זמן רב, אלא דקות ספורות שבמהלכן מתוקנת הקרנית באמצעות קרני הלייזר.
לאחר ניתוח PKR ההחלמה ארוכה יותר. בימים הראשונים לאחר הניתוח ייתכן כאב, גירוי בעיניים, דמעות ורגישות לאור וגם ראייה מטושטשת. לרוב, לאחר שלושה ימים התסמינים משתפרים והראייה צפויה להתחדד.
לאחר ניתוח לאסיק תופעות הלוואי פחותות בצורה משמעותית מאשר לאחר ניתוח PKR. חדות הראייה, גם היא, צפויה להשתפר בתוך ימים ספורים.
ניתוח לייזר בעיניים סיכונים
הליך של הסרת משקפיים בלייזר הפך פופולארי מאוד ב-20 השנה האחרונות. בשל כך, חברות ומעבדות שונות מעוניינות בפיתוח ובקידום התחום. כך, שהטכנולוגיה והשיטות לביצוע הניתוח הולכות ומתקדמות.
לצד זאת בניתוחי לייזר בעיניים ישנם סיכונים בהיותו הליך ניתוחי. אף שאחוזי ההצלחה הגבוהים באופן יחסי, מפורסמים על ידי רופאי העיניים ומכונים המתמחים בהסרת משקפיים בלייזר, הרי שמרביתם מצניעים את הסיכונים והסיבוכים שעשויים להתברר מאוחר יותר.
בין הסיכונים והסיבוכים בעקבות ניתוחי הלייזר:
- אובדן ראייה שלא ניתן לתיקון באמצעות משקפי ראייה או עדשות מגע
- שינויים קבועים בראיית לילה הכוללים ראיית בוהק והילות
- ראיה כפולה
- יובש חמור או קבוע בעין
- תוצאות מופחתות לאורך זמן, במיוחד אצל אנשים מבוגרים ורחקי ראייה.
- קטרקט שמופיע בגיל מוקדם יותר
- מספר שנשאר או חוזר.
ה-FDA האמריקני פרסם לאחרונה טיוטה לנייר עמדה בנוגע לניתוחי הלייזר, ובפרט לניתוח לאסקי, הוא הנפוץ בניתוחי הלייזר.
לפי ה-FDA מרבית המטופלים רואים בניתוח הלייזר הליך פשוט, בטוח ונפוץ, בעוד רופאי העיניים אינם מספקים את האזהרות הנדרשות, את הסיכונים ואת הסיבוכים שעלולים להופיע בהמשך הדרך.
כך, מצוין בנייר העמדה כי יש להזהיר מטופלים השוקלים ניתוח לאסיק כי הם עלולים להישאר עם ראייה כפולה, עיניים יבשות, קשיי נהיגה בלילה ובמקרים נדירים, כאבי עיניים מתמשכים, על פי לאחר הניתוח, ייתכן שהמטופלים עדיין יזדקקו למשקפי ראייה, מזהיר המסמך.
על פי טיוטת ההנחיות של ה-F.D.A, כמה מהמטופלים שעברו ניתוח לאסיק נכנסו לדיכאון חמור, אפילו שקלו התאבדות, לאחר שחוו סיבוכים מהניתוח. מצבים כרוניים מסוימים, כמו סוכרת ותרופות מסוימות עלולים לסכן חולים לתוצאות גרועות, כך לפי ה-FDA. לפי העמדה, על רופאי העיניים והמכונים המבצעים את הניתוח להדגיש בפני המטופלים כי בעקבות ניתוח לאסיק עצבי הקרנית עשויים שלא להתאושש לחלוטין מהחתכים וכי כתוצאה מכך ייתכן ויסבלו מיובש בעיניים ו/או כאב כרוני. גם לאחר ההחלמה הקרנית לעולם לא תהיה חזקה כפי שהייתה לפני הניתוח.
בעוד המנתחים ויצרני המכשירים קוראים לבטל את הטיוטה במלואה, מבקרי ההליך טוענים שההתמקדות בסיכונים מתאימה, שכן ההליך מבוצע בעיניים בריאות, ולא לטיפול במחלה.
אופטיקה מני – בריאות ובטיחות
כמי שעסק בתחום הסרת משקפיים בלייזר בעבר, בעיקר במהלך שנות ה-90, ולאורך שנות עבודתו כאופטומטריסט, מני בן חיים מכיר ומודע לבעיות ולסכנות שבעקבות ניתוחי הלייזר, על סוגיהם השונים. לדבריו, אף שהטכנולוגיה מתקדמת מבעבר, הוא עדיין ניתן בסיבוכים שנוצרים בעקבות ההליך ועל כן יש לבחון ולבדוק מראש את ההתאמה לניתוח זה ולהקפיד על בחירה במנתח מנוסה, כזה שמאחוריו מאות ניתוחים. כמובן לא לשכוח את הדבר הכי חשוב. ניתוחי לייזר הם ניתוחים קוסמטיים . לוקחים עיניים בריאות ומנתחים וזה סיכון שהוא לפעמים מיותר ומסוכן.
רשת חנויות האופטיקה, אופטיקה מני, הוקמה בירושלים בשנת 1995 על-ידי מני בן-חיים, אופטומטריסט קליני – .M.s.c מומחה בעל תואר שני מארה"ב מאוניברסיטת סלוס ובעל ניסיון רב בתחום האופטומטריה משקפיים ועדשות מגע. עבד במשך 15 שנה במכונים לניתוחי לייזר ונחשף לאלפי מקרים של ניתוחים הצלחות וסיבוכים. הרשת מציעה ללקוחותיה מגוון רחב של פתרונות אופטיים מתקדמים ומשפרי איכות חיים, תוך שימת דגש על מקצועיות הצוות, איכות המוצרים, האווירה המשפחתית והמחירים השווים לכל נפש.