בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא
דף הבית » בדיקת שדה ראייה
בדיקת שדה ראייה
תוכן עניינים
בדיקת שדה הראייה היא בדיקה שנועדה לגלות חסר או פגיעה בשדה הראייה של כל עין בנפרד. הבדיקה מאפשרת לאבחן מחלות עיניים שעלולות להוביל לחסרים בשדה הראייה של עין אחת או של שתי העיניים גם יחד. את הבדיקה ניתן לבצע באופן ידני, הנבדק מתבקש לכסות עין אחת להתבונן בעין של הבודק ותוך כדי כיסוי העין מניע הבודק את האצבעות שולו אל מול העין הגלויה, על הנבדק לומר לבודק האם הוא רואה את האצבעות הנעות או לא. בדיקת ראייה זו ניתן לבצע גם באופן ממוחשב.
חשיבות שיתוף הפעולה
היות והתוצאות של בדיקות ראייה מושפעות במידה רבה ממידת שיתוף הפעולה של הנבדק חשוב מאוד כי הוא יהיה ערני ומרוכז במהלך ביצוע הבדיקה, כמו כן יש להביא משקפיים שמשמשים את הנבדק לקריאה (אצל פציינטים מעל גיל 40). לאחר סיום הבדיקה מודפסות תוצאות הבדיקה.
בדיקה ידנית ובדיקה ממוחשבת
כאמור בדיקות ראייה ידניות מתבצעת תוך כדי כיסוי עין אחת של הנבדק, בדיקה זו נחשבת אמנם למהירה אך התוצאות שלה אינן מדויקות. בדיקה זו משמשת להערכה של נזקים משמעותיים ובולטים בשדה הראייה של הנבדק. לעומת בדיקה זו קיימות גם בדיקות שדה ראייה ממוחשבות, מדובר על בדיקה שמתבצעת באמצעות מחשב (המכשיר נקרא המפרי) המופעל על ידי טכנאי, על הנבדק להתמקד בנקודה מסוימת במכשיר, המחשב מאיר במהלך הבדיקה נקודות מתחלפות בשדה הראייה והנבדק נדרש ללחוץ על הכפתור כאשר הוא רואה נקודות אור. לאחר סיום הבדיקה תוצאות הבדיקה מודפסות על נייר. בדיקה ממוחשבת זו נחשבת מדויקת ואמינה יותר והיא מספרת נכון יותר מה מצב שדה הראייה של הנבדק. אם כי גם בדיקה זו מצריכה הבנה וערנות מצד הנבדק, והתוצאות בהחלט מושפעות מהיכולת של הנבדק לספק תשובות מדויקות.
מהי מטרת הבדיקה?
בדיקת שדה ראייה מבצעים כאשר יש צורך לגלות חסרים בשדה הראייה. היא משמשת לשם אבחן מחלות עיניים בעיקר גלאוקומה (לחץ תוך עייני) וכן למטרת מעקב אחר התפתחות תופעות שונות ומחלות במערכת העצבים. כאשר עולה חשש כי אדם סובל ממחלה שפוגעת בשדה הראייה הוא ישלח לעבור בדיקת ראייה זו.
מחלות שפוגעת בשדה הראייה
יש כמה מחלות שעלולות לפגוע בשדה הראייה:
- מחלות עיניים – מספר מחלות עיניים עלולות לפגוע בשדה הראייה בעיקר לחץ תוך עיני (גלאוקומה).כמו כן מחלות של ארובת העין, מחלות רשתית ומחלות של עצב הראייה.
- מחלות במערכת העצבים המרכזית עשויות אף הן להשפיע על שדה הראייה. ולכן גידול במוח, אירוע מוחי ומחלות דלקתיות במוח עלולות לגרום לירידה בשדה הראייה, והחולים במחלות אלו יופנו לבדיקה מתאימה. מחלות אלו משפיעות על שדה הראייה היות ותהליך הראייה אמנם מתחיל בעין, אך ההמשך שלו מתבצע לאורך עצב הראייה ומסתיים במוח, כל הפרעה במהלך זה עלולה לפגוע בשדה הראייה בצורה משמעותית.
מדוע חשוב לבצע את הבדיקה?
יש מספר רב של מחלות שככל שנגלה אותן מוקדם יותר כך נוכל להתחיל טיפול יעיל שיעצור את הנזקים של המחלה ,בעיקר מחלה שנקראת גלאוקומה (לחץ תוך עיני) ויאפשר למטופל למנוע את ההחמרה של המצב וישמור על יציבות. בעניין זה יכול להיות שאיתור פגיעה בשדה הראייה תוכל להועיל בכך שאפשר יהיה למנוע הידרדרות של המחלה באמצעות טיפול נכון. לרוב הטיפול תרופתי ובמקרים חמורים טיפול ניתוחי.
מה שאתם צריכים לדעת לקראת בדיקת שדה ראייה
יש מספר רב של מחלות שככל שנגלה אותן מוקדם יותר כך נוכל להתחיל טיפול ייש מספר דברים חשובים שעליכם לדעת לפני שאתם פונים לבצע את הבדיקה.
- מדובר בבדיקה שיש לה חשיבות רבה בעניין אבחון מחלות במערכת העצבים המרכזית וכן איתור מחלות עיניים שונות.
- הבדיקה לא מגבילה אתכם מבחינת נשימה או מצמוץ ומצריכה ריכוז.
- להגיע עם משקפיים נכונים מעל גיל 40 משקפיים המיועדים לקריאה . מתחת לגיל 40 משקפיים רגילים למרחק אם יש.
- לפני ביצוע הבדיקה מומלץ לקבל הסבר על תהליך הבדיקה, על התוצאות ועל המשמעות שלהן.
- הבדיקה אינה גורמת לטשטוש בראייה.
- יש להביא משקפי קריאה או מרשם.
לאחר הבדיקה יש להגיע לרופא עיניים מומחה עם התוצאה והחלטה על המשך מעקב או טיפול תרופתי שהפציינט צריך לקבל.
נשמח לעמוד לשירותכם. לפרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד הסניפים שלנו.