בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא

תזונה לעיניים

מאת מני בן חיים אופטומטריסט קליני – .M.s.c בריאות העיניים, מחלות עיניים, אופטיקה, אופטומטריסט קליני, בדיקת אופטומטריסט, אבחון מחלות עיניים

ברור מאליו שכל מה שאנחנו אוכלים משפיע על איך שאנחנו מרגישים, אבל מה לגבי הראייה? במאמר הבא נסביר איזה תזונה הכי בריאה עבור העיניים וכיצד מתאימים את התפריט לגיל ולצרכים הרפואיים

תזונה נכונה היא קריטית לאיכות חיים גבוהה. אם רוצים להרגיש טוב יותר, צריך להתחיל את השינוי בתפריט התזונתי. באמצעות שינוי של התפריט אפשר להגדיל את מספר שעות השינה, לשפר ביצועים בעבודה ובלימודים ולהשיג הגנה טבעית מפני תחלואה. עם זאת, גם מי שמבינים את החשיבות של תזונה בריאה לא בהכרח מביאים בחשבון את ההשפעה שלה על הראייה.

מה הקשר בין תזונה לעיניים?

כיום ברור שמה שאנחנו אוכלים משפיע על איך שאנחנו מרגישים, אולם ניכר שיש לזה גם השפעה על הראייה שלנו. אם נרצה לשפר את הראייה, נצטרך להכניס לתפריט כמה שיותר מאכלים רלוונטיים ולהוציא ממנו מאכלים שעלולים לגרום יותר נזק מאשר תועלת. באותה הזדמנות, אפשר גם להתאים את התפריט לגיל ולצרכים הרפואיים.

תזונה לעיניים - מה כדאי לאכול?

תזונה ים תיכונית מייצגת תפריט קלאסי שיכול לעזור גם בשמירה על משקל גוף תקין וגם על ראייה טובה יותר. במסגרת תפריט כזה של תזונה ים תיכונית, מגבירים למשל צריכה של אכלים ובהם פירות, ירקות ודגים. כמו כן, תזונה ים תיכונית מבוססת על שילוב בין דגים, קטניות אגוזים והיא תורמת לבריאות הלב בחינת האופן שבו היא משפרת את הפעילות שלו. בטווח הארוך, ניכר שתזונה ים תיכונית משפיעה לטובה על המשקל ומונעת את היווצרותו של ניוון מולקולרי.

תזונה לעיניים

האם תזונה יכולה למנוע עיוורון?

הנושא של ניוון מולקולרי קריטי מכפי שנהוג לחשוב. במילים פשוטות, מדובר על תהליך ניוון שגורם נכון להיום לשליש ממקרי העיוורון בישראל. אז אם לא רוצים להגיע למצב של עיוורון חלקי או מלא, הדרך הכי טובה לעשות את זה תהיה לשפר את איכות החיים ולהחליף את התפריט התזונתי. אמנם זה לא מספיק, אבל תזונה ים תיכונית ומומלצת לא יכולה להזיק אלא רק לשפר את הסיכויים להתמודדות טבעית עם הניוון.

מה עוד תורם לראייה?

תזונה ים תיכונית היא רק דוגמא אחת מבין רבות לאופן שבו החלפת התפריט משפיעה לטובה על הראייה ועל איכות החיים. בהקשר הזה, אפשר למשל לציין את האופן שבו חומרים נוגדי חימצון כגון ויטמין C או בטא קרוטן יכולים להגן מפני ניוון מולקולרי ולצמצם את הסיכון לעיוורון. במקביל, חומרים אחרים שאותם כדאי להכניס אל התפריט התזונתי הם ויטמין E או אפילו קפאין – שמגן מפני מחלות ניווניות אחרות.

הכל מתחיל ונגמר באיזון

כאן המקום להזכיר שאין תרופת קסם לאף סוג של מחלה או בעיה. זה כולל לא רק בעיות פיזיולוגיות שונות, אלא גם בעיות ראייה שנחשבות רגישות ומורכבות יותר לטיפול. בפועל, הדרך הכי טובה לשפר את החיים עם או בלי קשר להחלפת התפריט התזונתי היא לערוך את השינוי באופן הדרגתי. שינוי הדרגתי מומלץ כי הוא מאפשר לעקוב בזמן אמת אחר ההשלכות של תפריט כזה או אחר, הוא מונע מעברים דרסטיים מדי והוא יכול להתאים גם למבוגרים.

עם מי מתייעצים בכל מקרה של דילמה או התלבטות?

האמת היא שגם לא חייבים לעבור לבד את התהליך שכולל ניסיון לשפר את הראייה או למנוע ניוון מולקולרי באמצעות החלפה של התפריט התזונתי. במקום זה, כל שנדרש הוא לערב בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו: החל מדיאטנים, דרך רופאי משפחה וכמובן עד רופאי עיניים שזו בדיוק ההתמחות שלהם.