בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא

עדשות פריזמה במשקפיים

מאת מני בן חיים אופטומטריסט קליני – .M.s.c

בריאות העיניים, מחלות עיניים, אופטיקה, אופטומטריסט קליני, בדיקת אופטומטריסט, אבחון מחלות עיניים

מהי עדשת פריזמה?

מרבית עדשות המשקפיים מאפשרות לקרני האור לחדור דרכן באופן ישיר. עדשת פריזמה, לעומת זאת, היא עדשה הגורמת במכוון לשבירת קרני האור לפני שהן מגיעות לעין. צורתה של עדשת פריזמה מזכירה מעט צורת משולש – היא עבה יותר בבסיס והולכת ונעשית דקה ככל שמתקרבים לקצה העליון שלה. השינויים בעובי העדשה, עוצמתה והחומרים מהם היא עשויה, הם שמאפשרים לשלוט בכיוון קרני האור ולתקן כך פגמים מסוימים בראייה.

למי מיועדות עדשות פריזמה?

עדשות פריזמה נועדו לסייע במצבים שונים של ראייה כפולה, לתקן את הראיה כפולה ולתת מענה לתופעות הלוואי שהיא גורמת להן.

מהי ראייה כפולה?

ראייה כפולה היא מצב שבו רואים את אותו דבר פעמיים. בתוך כך, מבדילים בין ראייה כפולה אנכית, אופקית ומשולבת/אלכסונית. ראייה כפולה אנכית תגרום לכך שנראה שתי תמונות זהות, אחת מתחת לשנייה, כלומר, תהיה סטייה אנכית. בראייה כפולה אופקית נראה את שתי התמונות זו לצד זו, על אותו מישור, כלומר – סטייה אופקית. בראייה כפולה משולבת יתקיימו שתי הסטיות – האנכית והאופקית במקביל – והאפקט הוא של ראייה כפולה אלכסונית.

מהן תופעות הלוואי של ראייה כפולה?

ראיה כפולה עלולה לגרום לכאבי ראש, בחילות, סחרחורות, עייפות, כאבים בעיניים, בעיה בתפיסת עומק וטשטוש הראייה בעין אחת או בשתיהן. 

מהן הסיבות לראייה כפולה?

ראייה כפולה יכולה להיות תוצאה של חולשת שרירים, פציעות או שבץ, שגרמו לנזק בעצבי העיניים. בנוסף, ראייה כפולה יכולה להיות גם תוצאה של גידולים, כמו גם של מחלות עיניים כמו קטרקט וקרטוקונוס שמצבן הידרדר.

באילו מקרים נהוג לטפל בראייה כפולה באמצעות עדשות פריזמה?

השימוש העיקרי בעדשות פריזמה הוא לתיקון פזילה, כמו גם בראייה כפולה שנוצרה עקב שיתוק בעצבי הראייה ובריצוד בלתי רצוני של העיניים, גידול במוח, פגיעת ראש, סוכרת ומחלות אחרות. השימוש בעדשות פריזמה מסייע גם בהגדלת שדה הראייה במקרים בהם הוא מצטמצם בשל צניחת עפעפיים או פגיעת ראש.

יש לציין שכיום אפשר לפתור בעיית כפילות עם משקפי בלבד. כלומר, לא ניתן לטפל בבעיה עם עדשות מגע

כיצד עדשות פריזמה מטפלות בראייה כפולה?

במצב של ראייה כפולה, כל אחת מהעיניים מתמקדת בנקודה שונה במרחב. התמונה המגיעה לרשתית מכל עין בנפרד יוצרת על פניה שתי תמונות במקום תמונה אחת (כמו בראייה תקינה). כך נוצרת הכפילות בראיה. עדשות הפריזמה מסיטות את אחת התמונות או את שתיהן כדי שתיווצר תמונה אחת על הרשתית ובמוח תתקבל תמונה אחת בלבד גם כן. 

האם השימוש בעדשות פריזמה יכול לרפא בעיה של ראייה כפולה?

עדשת פריזמה אינה מרפאת ראייה כפולה, אך היא מתקנת את התמונה המתקבלת במוח, והיא מסייעת בצורה אפקטיבית ביותר לראייה, כל עוד מרכיבים את המשקפיים, ומונעת את תופעות הלוואי השונות.

פריזמות למשקפיים

מתי יש לגשת למיון בשל ראייה כפולה?

בכל מקרה שבו מופיעה ראייה כפולה פתאומית, שלא הייתה קיימת קודם לכן, יש לפנות מיד לחדר מיון. 

כיצד מאבחנים ראייה כפולה?

ישנן מספר בדיקות לאבחון ראייה כפולה ופזילה:

  1. בדיקה של עין לאחר כיסוי. בבדיקה זו מכסים עין אחת לגמרי ואז מסירים את הכיסוי. בו בזמן בודקים כיצד מגיבה העין השניה, ואם היא זזה כאשר מסירים את הכיסוי מהעין הראשונה, הדבר מצביע על בעיית פזילה. באופן הזה בודקים את שתי העיניים. 
  2. אור על העין (בדיקת הירשברג). בבדיקה זו מכוונים אלומת אור של פנס לתוך העין ובודקים היכן משתקף האור על הקרנית. את אותה בדיקה מבצעים גם כאשר מניחים עדשת פריזמה על העין (בדיקת קרימסקי) וכך ניתן להעריך את דרגת הפזילה.  
  3. בדיקה עם משקפי מנסרה, אשר מסייעות בקבלת תמונה אחת משתי העיניים.
  4. בדיקה עם פילטר אדום על עין אחת.
  5. בדיקת מיקוד (בדיקת מדוקס). בבדיקה זו מניחים על עין אחת עדשה עם פסים ועל העין השניה עדשה שקופה. שתי העיניים צריכות להסתכל על נקודה של אור. בראייה תקינה, עין אחת תראה נקודה והשניה תראה פס אור שעובר דרכה. כאשר יש בעיית ראייה, הנקודה והפס לא ייפגשו.

מה תפקידו של אופטומטריסט קליני באבחון ראייה כפולה ובמתן טיפול פריזמתי?

מרבית הבדיקות שהזכרנו כעת מבוצעות על ידי אופטומטריסט קליני. לאחר האבחון וזיהוי סוג הראייה הכפולה (אנכית, אופקית או משולבת), האופטומטריסט גם מתאים את עדשות הפריזמה למטופל. 

חשוב לדעת שהטיפול שניתן לראיה כפולה באמצעות עדשות פריזמה יכול לסייע גם לצעירים עם עדשות אופטיות חד מוקדיות ולמבוגרים שזקוקים לעדשות אופטיות מולטי-פוקליות.