בהסדר עם כללית פלטינום
ומאוחדת שיא
דף הבית » מידע מקצועי » אבחון פזילה בגיל צעיר
אבחון פזילה בגיל צעיר
אבחון פזילה
מאת מני בן חיים אופטומטריסט קליני – .M.s.c אבחון פזילה
בדיקת ראייה מומלצת לילדים ותינוקות כבר מגיל חצי שנה, בייחוד לשם גילוי פזילה מוקדמת ופזילה סמויה. ככל שמגלים את הפזילה מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי לטפל באופן טוב יותר ובאמצעים קלים יותר בתופעה.
פזילה אצל ילדים ותינוקות
ילדים לעיתים נולדים עם פזילה ולעיתים מפתחים אותה במהלך הילדות. פזילה מושפעת הן מנתונים גנטיים, אולם גם מנתונים אחרים הנוגעים לבעיה בתפקוד השרירים הנוגעים לעיניים. ככלל, רוב הילדים המאובחנים עם פזילה יאובחנו בין גיל שנה לגיל 4, אולם קיימים ילדים אשר יאובחנו עם הפזילה גם לאחר גיל 6. חשוב לציין, כי שכיחות הפזילה אצל ילדים הינה בין 2-3% ולא קיים הבדל בין בנים לבנות. למרות השכיחות הנמוכה, רצוי לגשת לבדיקות ראייה מיד כאשר מתעורר חשש לתופעה. על התסמינים השונים שיכולים לסייע באבחון מוקדם ואבחון בגיל צעיר, נרחיב מיד.
סימנים לפזילה אצל תינוקות
ככלל, פזילה הנה תופעה מוכרת בילודים רכים הנגרמת כתוצאה מחוסר בשלות של מערכת העצבים באזור העין. לכן, אם הורים שמים לב לתופעה הזו בגילאי 0-4 חודשים, אין צורך לגשת לרופא מומחה. אולם, אם הפזילה מופיעה גם לאחר מכן, ובייחוד אם היא מלווה בסימנים אחרים מלבד ההופעה האסתטית, יש לשקול לגשת לבצע בדיקות ראייה.
ייעודיות אצל רופא מומחה. אצל תינוקות קטנים קשה להבחין בקשיי ראייה ולכן, ניתן לחכות עם בדיקת הראייה עד גיל 6 חודשים, גם אם הופיעה פזילה. לאחר מכן, יש לשים לב לתסמינים שונים, המשתנים מגיל לגיל ומילד לילד:
שאלה
האם התינוק\הילד נראה כאילו הוא מתאמץ להסתכל?
תשובה
אם הילד או אפילו התינוק נראה כאילו הוא מתאמץ להסתכל על עצמים או אפילו על ההורים, מומלץ לקחת אותו לבדיקה ייעודית.
האם העין נעה ללא קשר לעין השנייה?
לעתים הפזילה תתבטא בתזוזה לא מתואמת של עין אחת עם העין השנייה.
האם הילד עוצם עין אחת כדי להסתכל?
ילדים בוגרים יחסית עשויים לעצום עין אחת כדי להתמקד בראייה, וזאת משום שהפזילה מפריעה למוח להפיק תמונה אחת ממוקדת.
סוגי פזילות אצל ילדים
סוגי הפזילות השכיחות הן למשעה שתיים: כאשר העין מסתכלת פנימה או כאשר העין מסתכלת החוצה. אולם, קיים גם סוג שלישי: עין המסתכלת למטה או למעלה, אולם זהו סוג נדיר יותר. בכל מקרה, כפי שציינו לעיל, קיימים מקרים בהם הפזילה לא תהיה קבועה ותופיע רק במקרים מאוד מסוימים בהם העין לפתע תזוז באופן לא מאוזן.
מדוע חשוב לטפל בפזילה כבר בגיל צעיר?
אבחון פזילה בגיל מוקדם יכול להשפיע באופן משמעותי על התפתחות תקינה של הקשר מוח-עין. בפרט, הקשר בין המוח לעיניים מתפתח עד גיל 8 אצל ילדים, וככל עוד שמתקרבים לגיל זה ואף כשעוברים את גיל זה, קיימת סכנה שהנזק לטווח הארוך יהיה גדול יותר.
כמו כן, מטבע הדברים אופן הטיפול משתנה מגיל לגיל ובהתאם לחומרת וסוג הפזילה. לכן, גילוי מוקדם יוכל לחסוך טיפולים שונים לילד, שכן טיפולים בפזילה לעיתים מסתכמים בטיפות, משקפיים וכד'. במקרים מסוימים, יתבצע ניתוח לסידור שרירי העין.
פזילה סמויה ותדירות הבדיקות
ככלל, חשוב לדעת שקיימים מצבים בהם הילד לא יראה שום סימן לפזילה, והפזילה עצמה תיראה כאילו איננה קיימת, או שכמעט אינה קיימת. לכן, ההמלצה היא לגשת עם הילד לבדיקת ראייה החל מגילאי חצי שנה, ולהקפיד לבדוק את ראייתו כל שנה-חצי שנה מהבדיקה הקודמת. יש לזכור, כי פזילה יכולה להופיע גם בשלבים מאוחרים יותר בחייו של הילד לאחר שלב הינקות.
לסיכום: בדיקת ראייה חשובה בכל מצב
הראייה הנה תפקוד בסיסי שיש לעקוב אחריו החל מגילאי הינקות אצל ילדים צעירים ובוגרים. אנו מקווים שהצלחנו להבהיר כי הטיפול בפזילה אינו תמיד אגרסיבי או פולשני ולכן, אין לחשוש מלקחת ילד או תינוק לבדיקות ראייה מוקדמות על מנת לגלות ולטפל בפזילה.
למידע נוסף פנו לאחד מסניפנו לפגישת אבחון וייעוץ בסניפי אופטיקה מני בע"מ – רשת חנויות האופטיקה הוקמה ב-1995 על ידי מני בן-חיים, אופטומטריסט קליני בעל ניסיון עצום בביצוע בדיקות ראייה ואבחון בעיות ראייה ממגוון סוגים.
המאמר נכתב ע"י מני בן חיים
אופטומטריסט קליני – M.s.c.